Intelligente virkemidler til reduktion af kvælstofudvaskningen (VIRKN)

Intelligente virkemidler til reduktion af kvælstofudvaskningen (VIRKN) - SEGES Projektsitet
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.

Projektet er bevilget støtte af Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP), og formålet er at sikre, at virkemidler, som reduceret kvælstoftilførsel, efterafgrøder og anden efterårsbevoksning til reduktion af kvælstofudvaskningen, anvendes så målrettet som muligt og resulterer i lavest mulige omkostninger pr. kg reduceret kvælstofudvaskning.

Målet er at opdatere viden om effekterne af de væsentligste nuværende og potentielle nye virkemidler til reduktion af kvælstofudvaskning ved korndyrkning. Denne viden skal danne grundlag for intelligent og differentieret arealregulering. I projektet bestemmes effekten af den øgede kvælstoftildeling på udvaskning af kvælstof, i kombination med nuværende og potentielle fremtidige virkemidler såsom efterafgrøder, tidlig såning af vinterhvede og udnyttelse af spildkorn og ukrudt som efterafgrøde. Herudfra findes den økonomisk optimale kombination af kvælstoftilførsel og virkemiddel ved en given tilladelig udvaskning. Desuden bestemmes bytteforholdet mellem kvælstofnorm og virkemiddel. Bytteforholdet betyder f. eks., hvor meget kvælstofnormen skal reduceres for at erstatte 1 ha efterafgrøde. For at generalisere resultaterne vil det blive undersøgt, om det er muligt at måle virkemidlernes effekt med droner og herudfra estimere udvaskningen fra den enkelte mark. På baggrund af projektets resultater udarbejdes et virkemiddelkatalog til intelligent og differentieret arealregulering.

SEGES deltager i aktiviteterne, der skal belyse mulighederne for at måle virkemidlernes effekt med droner. Endvidere deltager SEGES i udarbejdelsen af virkemiddelkataloget. 

GUDP-projektet, VIRKN, blev påbegyndt i 2014. Afrapporteret af Elly Møller Hansen og Ingrid Kaag Thomsen, Aarhus Universitet.

© 2021 - SEGES Projektsitet